Trygg efter förlossningstrauma
13-17 januari 2025, online
Under en vecka guidar jag som trauma- och anknytningspsykolog dig som varit med om
trauma runt graviditet/ födande/postpartum att bli lugnare och tryggare - helt gratis!
Veckan är för dig som känner igen dig i allt eller något av dessa:
♡ Har upplevt trauma runt graviditet, födande eller postpartum. Traumat kan vara enstaka händelser eller en period av hög psykisk stress som fortfarande är svåra för dig att prata om och tänka på.
♡ Kämpar med ångest, oro och låg självkänsla efter traumat och nu vill ta steg mot att känna dig tryggare och lugnare i ditt vardagsliv.
♡ Har hopp om att du kan läka efter traumat men inte vet hur eller var du ska börja.
♡ Vill ha ett barn till men vet du inte om du vågar pga det du varit med om.
♡ Oroar dig för anknytningen eller inte känt glädje i föräldraskapet och vill känna dig trygg med och stolt över dig själv som mamma.
Vad är PTSD?
Hur kan du reagera så starkt bara av att se ett inlägg om någon som fött precis så där som du ville? Som en kniv i hjärtat, ångestattack. Det har ju gått ett tag nu. Varför kan du inte bara "lägga det där bakom dig och se framåt i stället?"
Om du varit med om förlossningstrauma som inte läkt kan du inte det helt enkelt för att det inte funkar så. Hjärnan funkar inte så.
Oläkta trauman kallas ibland PTSD. En av sakerna som händer vid PTSD är att hjärnans minnesinlagringssystem inte funkat optimalt. Traumat har inte hamnat i långtidsminnesbanken utan ligger kvar och stör i här-och-nu delen av hjärnan.
Praktiska detaljer
När: 13-17 januari 2025
Var: Online, via Zoom. Info och länk skickas via mail vid anmälan.
Kostnad: Det är helt gratis att delta under veckan.
Allt spelas in, och går att se tom söndag 26/1-2025. Men jag rekommenderar dig verkligen att vara med live för att ha möjlighet att ställa dina frågor och få personliga svar. Du som är med live får även en bonus.
"Jag vill skriva och berätta hur oändligt, oändligt tacksam jag är för den hjälpen du har gett mig. Hur du identifierade min PTSD när ingen annan i vården såg det. Och hur du läkte mig och fick mig att inse vilken otroligt bra mamma jag faktiskt var/är. Jag rekommenderar dig till alla mammor som haft det tufft på något sätt. Tack igen för allt."❤️
“Jag mår mycket bättre och är mycket lugnare som person och därmed mamma. Att vara lugn gör att jag kan vara gladare och glädjas oftare med mina barn. Kanske till och med njuta lite också av min lilla 5 månaders 🥰”
“Har under dessa månader blivit av med mycket av den ångest jag bar på dagligen i början av kursen. Har också reflekterat kring mina förväntningar på mammarollen och mig själv och omvärderat och justerat för att vara snällare mot mig själv. Det har gjort att jag idag lättare kan se när jag är den mamman jag vill vara, och att jag är en trygg och bra mamma för min son.”
Detta har du att se fram emot under veckan
Föreläsning: Vad är PTSD - och är det det du har?
Måndag 13 januari, kl.12-13
Vi startar veckan med att ge dig en djupare förståelse för vad trauma är, skillnaden mellan förlossningstrauma och andra trauman och vad som händer när ett traumasår inte läker utan blir PTSD.
Workshop: Tryggare vardag
Onsdag 15 januari, kl.12-13
Om du har ett oläkt förlossningstrauma så märks det i ditt vardagsliv. Här får du lära dig några effektiva och lättanvända verktyg du kan börja använda direkt för att lugna dig själv när du upplever traumatriggers, stress och ångest.
Föreläsning: Tryggare anknytning
Torsdag 16 januari, kl.12-13
Trauma som hände samtidigt som du blev mamma kan påverka din känsla av att vara mamma. Ofta följs den av skuldkänslor och oro för anknytningen. Här får du konkreta förslag på hur du kan reparera och stärka relationen med din lilla!
Exklusiv frågestund om att läka från förlossningstrauma
Fredag 17 januari, kl.12-13
Här får du svar på allt du undrar om förlossnings/postpartum-trauma och hur det går att läka. Ta chansen att ställa frågor som du kanske inte vågat och få personliga svar från mig som är välutbildad och erfaren trauma-och anknytningspsykolog.
Tecken på PTSD efter ett förlossningstrauma:
💭 Du vill inte prata om eller tänka på din förlossning.
😪 Om någon frågar om din graviditet/förlossning börjar du gråta eller får ångest.
💔 Du känner dig tom och känslomässigt avtrubbad mot det mesta, inklusive din lilla.
😡 Är lättirriterad, spänd, har svårt att sova.
👀 Vågar inte skaffa fler barn, fast du vill.
🤰 Mår dåligt av att se andra gravida, blir supertriggad när andra pratar om sin förlossning.
😔 Är deprimerad och/ eller har mycket ångest.
🤯 Ältar och skuldbelägger dig själv, att du var dålig på att föda.
Allt detta kan bero på PTSD. Att bära på ett oläkt förlossningstrauma tar massor av energi, vilket gör det tuffare att ta hand om en bebis och vara mamma. Men det behöver inte vara så!
Hej Eva här, det är jag som kommer guida dig under veckan!
Det första du behöver veta är att trauma aldrig handlar om vad som hände eller hur det gick, utan hur du kände. Traumat kanske hände under förlossningen (nyligen eller för ett par år sedan). Men förvärras ofta i en kombo av sömnbrist, amningsstök och hög oro, en stress som i sig själv kan leda till PTSD (posttraumatisk stress).
Ett förlossningstrauma läker sällan av att tiden bara går eller att du försöker ”lägga det bakom dig”. Även om det är vad andra säger och du själv tänker är det inte så det funkar med hjärnan och nervsystemet vid oläkta trauman. Tiden läker inte PTSD. Så om den inte gjort det för dig heller är det inget fel på dig.
Att bära på ett oläkt förlossningstrauma tar massor av energi, vilket gör det tuffare att ta hand om en liten bebis. Troligtvis har du i så fall inte mått så psykiskt bra ett tag. Sen din lilla kom. Kanske har andra märkt det, kanske inte. Om de har så kan du ha fått en depressionsdiagnos.
Under mina nästan 20 år som psykolog har jag sett hur oläkta förlossningstrauman skapar stress både i mamman och ibland i relationen till barnet. Jag har hjälpt hundratals kvinnor att bearbeta och läka, vilket gör det möjligt att slappna av mer i mammalivet. Det finns hopp om ett liv där du känner dig gladare och tryggare!
JAG HAR SYNTS I:
När jag kom hem från BB fortsatte känslan av fullständig tomhet. Jag kunde få otroliga raseriutbrott och gråtattacker. Isolerade mig i huset. Skötte allt kring mig själv och barnet mekaniskt och efter klockan. Kände mig värdelös. Jag kände ingenting för mitt barn. Ville bara att han skulle sova så jag fick sova, blunda och slippa allt. Spelade glad utåt, men kände ingenting.
När jag träffade mitt barn efter min första behandling hos Eva brast det för mig. Där var han! Mitt barn! Det var som jag såg honom för första gången. Som om en hinna eller slöja försvunnit framför mina ögon. Den irritation som jag känt tidigare när han inte velat sova eller varit kinkig var som bortblåst!
Elin Dahlin
Vanliga frågor
-
Se schemat längre upp på sidan.
-
Kvinnor som varit med om trauman runt graviditet, förlossning och post partum som vill känna sig tryggare och lugnare.
Och för deras partners och anhöriga som vill förstå mer om vad förlossningstrauma är och hur det kan läka!
-
Det är att du blivit väldigt rädd under inför, under eller efter födandet på ett sätt som fortfarande sätter spår i dig (se min gratiskurs 5 tecken på oläkt förlossningstrauma om du vill veta mer om det).
Men jag vänder mig också till dig som upplevt trauma redan under graviditeten, eller som känt att det gick bra tills den lilla var född, men perioden efter blev mörk, tung och präglad av psykisk obalans i dig.
-
Ja , om du inte kan vara med Live så kan du se allt material tom söndag 26/1-2025. Men jag rekommenderar dig verkligen att vara med live för att ha möjlighet att ställa dina frågor och få personliga svar. Du som är med live får även en bonus.
-
Under föreläsningen är det bara jag som syns på din skärm så du behöver inte ha kamera på men är varmt välkommen att ha det om det känns ok för dig (alltid kul för mig att se vem som lyssnar och för andra som är med att se att det finns andra som är intresserade av samma frågor).
-
Ja, trauman kan vara enskilda händelser men du kan också ha upplevt en period av traumatisk stress.
Det kan vara att du och din lilla varit separerade från varandra även om du visste att det inte berodde på något ”farligt”.
Eller att du fick för stor sömnbrist, kanske mycket stök med amning eller att din lilla var extra gråtig och svårlugnad ett tag post partum.
Det kallas ibland PTSS (posttraumatisk stress) och liknar PTSD. Föreläsningarna kommer ge dig större förståelse för skillnaden mellan omställningen till att bli mamma och att uppleva traumatisk stress. -
Frågor och svar är välkomna till min Live frågestund om att läka från förlossningstrauma fredag 17 januari, kl.12-13.
Här får du svar på allt du undrar om förlossnings/postpartum-trauma och hur det går att läka. Ta chansen att ställa frågor som du kanske inte vågat och få personliga svar från mig som är välutbildad och erfaren trauma-och anknytningspsykolog.
Du kan maila dina frågor i förväg eller ställa direkt i frågestunden.
-
Föreläsningarna är gratis som ett sätt för mig att sprida kunskap och hopp för dig som är drabbad.
Om du har några frågor om föreläsningsveckan, tveka inte att Kontakta mig här!