Utbildning

Hej där - barnmorska, BHV-sjuksköterska, barnläkare, gynekolog obstetriker, neonatalvårdspersonal eller socionom på familjeenheten.

Om du möter blivande och nyblivna föräldrar i ditt jobb känner du igen mammalivets utmaningar. 

Ibland vet du precis hur du ska stötta och supporta den lilla familjen! Andra gånger kan känslor av otillräcklighet, osäkerhet eller olust dyka upp i eller runt mötet.

Med mina föreläsningar, handledning, utbildningar och böcker kan du fylla på med den psykologiska kunskap du behöver. Så du känner dig säkrare i att stötta utvecklingen av en trygg anknytning, hjälpa den rädda föräldern att bli lugnare och den osäkra att känna mer tillit till sig själv.

Boka en föreläsning som tar ditt jobbteam till en ny nivå! Eller kanske digitala kursmoduler som ses av var och en funkar bättre för er? Behöver ni vrida till det så det passar er bättre?

Föreläsningar

Trygga anknytningen i fjärde trimestern.

Den där kombon av två som är i en omvälvande transition. Mamman i det som kallas matresence, en period av omvälvande förändringar på så många områden!

Och den lilla, som går från livet i livmodern till livet utanför med allt vad det innebär. Med en så omogen hjärna, i så stort behov av lugnt, tryggt hållande från trygga vuxna.

Resultatet blir ibland en nybliven mamma som inte alls litar på sig själv utan oroar sig 24/7 för att “anknytningen är skadad”.

I den här föreläsningen får du de teoretiska och praktiska nycklar du behöver för att lugna den oroliga föräldern och guida till en trygg anknytning i fjärde trimestern!

  • Föreläsningen är uppdelad i fyra block.

    1) Basal anknytningsteori, presenterad på ett sätt som du lätt kan använda för att förklara för oroliga föräldrar vad anknytning är och inte är.

    2) Trygga den oroliga föräldern. Du får veta de vanligaste skälen till föräldraoro i fjärde trimestern. Hjälp att reda ut vad som är normalt och när det behövs stödinsatser. Och konkreta förslag på hur du kan göra i mötet med den oroliga föräldern, vad som verkligen kan lugna!

    3) Kunskap om det omogna barnet. Med utgångspunkt i neurobiologi och anknytningsteori kommer du öka din kunskap om hur fjärdetrimester-bebisars hjärna fungerar. Och vad den lilla behöver för att utvecklas optimalt. På ett sätt som du lätt kan överföra i mötet med den oroliga föräldern och som skapar förutsättningar för mer trygghet i anknytningsrelationen.

    4) Gott om tid för Q&A (frågor och reflektion).

    Efter föreläsningen kommer du känna dig tryggare i mötet med oroliga, nyblivna föräldrar.

    Du kommer veta mer om och förhoppningsvis ha stor lust att praktisera ett ännu mer anknytningsstödjande arbetssätt!

  • Tre timmar inkl paus.

  • Digitalt via länk.

    Eller på plats om det sker i Stockholm eller på Gotland.

  • Maila eva@evalyberg.se för offert.

  • Eva Lyberg är leg psykolog, barn- och föräldrapsykoterapeut, en erfaren föreläsare, handledare samt författare till boken ”Anknytning och samspel i Barnhälsovården.” Gothia Kompetens och driver Instagramkontot @mammapsykologi.

    Hon är certifierad för forskning i WCMI (Working Model of the Child Interview), en anknytningsintervju som fångar upp mönster i förälderns omsorgssystem samt skrivit en uppsats hur prematur födelse påverkar omsorgssystemet.

Trauman och PTSD hos blivande och nyblivna mammor

En gravid kvinna kan ha PTSD från tidigare trauman som triggar igång rädslor. Trauman kan också hända runt födandet och post partum.

Det trixiga är att hon inte alltid själv förstår hur det påverkar henne. Påverkar anknytningsrelationen. Och kontakten med dig. Så hur kan du göra för att skapa trygghet, lindra och ibland t o m förebygga perinatala trauma och PTSD?

  • Den gravida kvinnan med PTSD bär på rädslor som skapar låsningar och ibland överväldigande och svårreglerad oro kring att vänta och föda barn och/eller att bli mamma.

    För att kunna hjälpa och stötta henne behöver du veta:

    Vad psykologiska trauman är och hur du kan känna igen en traumatiserad person.

    Vad PTSD är och hur du kan känna igen, möta och lugna den som lider av det.

    Hur du kan prata med, trygga och stötta kvinnan, även om hon inte klarar att prata om sina trauman med dig.

    Hur perinatala trauman och PTSD kan påverka anknytningsrelationen till barnet.

    Efter den här föreläsningen kommer du känna dig säkrare och tryggare i möten med traumatiserade kvinnor.

    Du kommer också vara bättre på känna igen, förstå och hjälpa på ett sätt som minskar hennes lidande.

    Och du kommer lämna den med mer vetskap och inspiration att arbeta på ett mer traumainformerat arbetssätt!

  • Går att anpassa men en rekommendation är minst 120 minuter.

    Eventuellt tillägg:
    Gruppövning i form av falldragning som reflekteras kring i smågrupp och sammanfattas i helgrupp, tid för detta ca 30 minuter.

  • Digitalt via länk. Eller på plats IRL om det sker i Stockholm eller på Gotland.

  • Maila eva@evalyberg.se för offert.

  • Eva Lyberg är leg psykolog, barn- och föräldrapsykoterapeut, föreläsare, handledare samt författare till böckerna
    ”Anknytning och samspel i Barnhälsovården.” och
    “Sex efter trauma. Från rädsla till njutning.”
    (båda hos Gothia Kompetens).

    Hon är utbildad och erfaren utövare av traumabehandlings-metoden EMDR och har utöver det gått kurser i Traumaanpassad yoga.

    Eva har arbetat kliniskt på neonatalvårdsavdelningar, BB och förlossningskliniker samt handlett och varit en uppskattad föreläsare på peri- och neonatala vårdenheter.

När anknytningen oroar.

Ibland möter du familjer där det finns oro kring anknytningen. Hos föräldern, som oroar sig för barnets anknytning.

Eller hos dig, när föräldra-barnsamspelet inte ser så bra ut men föräldern inte verkar medveten om det.

Oro smittar lätt. Så hur ska du kunna lugna den oroliga föräldern eller guida föräldern du själv känner oro kring?

I den här föreläsningen får du de teoretiska och praktiska nycklar du behöver för ett anknytningsstödjande arbetssätt



  • Känna till hur förälderns omsorgssystem utvecklas i några olika varianter.

    Veta vad mentalisering är, varför det är viktigt för anknytningen och hur du kan stötta föräldrar att bli bättre på det i relation till sitt omogna barn.

    Kunna röra dig från en obekväm känsla till intonad medkänsla i möten och kontakter som känns utmanande.

    Veta vad ett anknytningsstödjande arbetssätt är, hur du konkret gör och varför det gör så stor skillnad.

    Och så klart plats för Q&A (frågor och reflektion).

    Efter föreläsningen kommer du känna dig tryggare i mötet med familjer där samspelet skaver, förstå mer om dina egna reaktioner och hur du kan använda de i mötet.

    Du kommer gå därifrån påfylld och inspirerad och förhoppningsvis ha stor lust att praktisera ett mer anknytningsstödjande arbetssätt!

  • Går att anpassa men en rekommendation är minst 120 minuter.

    Eventuellt tillägg:
    Gruppövning i form av falldragning som reflekteras kring i smågrupp och sammanfattas i helgrupp, tid för detta ca 30 minuter

  • Digitalt via länk. Eller på plats IRL om det sker i Stockholm eller på Gotland.

  • Maila eva@evalyberg.se för offert.

  • Eva Lyberg är leg psykolog, barn- och föräldrapsykoterapeut, föreläsare, handledare samt författare till boken ”Anknytning och samspel i Barnhälsovården.” Gothia Kompetens och driver @mammapsykologi.

    Hon är certifierad för forskning i WCMI (Working Model of the Child Interview), en anknytningsintervju som fångar upp mönster i förälderns omsorgssystem samt skrivit en uppsats hur prematur födelse påverkar omsorgssystemet.

Handledning

Handledning och psykologkonsultation

Vill du/ni ha min konkreta vägledning i att bli tryggare och säkrare i utmanande möten och samtidigt få mer perinatalpsykologisk eller anknytningsbaserad kunskap kan regelbunden handledning vara en bra väg för er! 

  • Vi ses regelbundet, förslagsvis fem gånger på vårterminen och fyra på hösten.

    Digitalt via Zoom, eller IRL på Gotland.

  • Maila eva@evalyberg.se för offert.

Böcker

Anknytning och samspel i barnhälsovården

Den nyblivna föräldern står inför en hisnande uppgift. Frågorna är många och stora och föräldern behöver stöd för att utveckla självförtroende i föräldraskapet. Men vad behöver föräldrar veta och förstå om sitt barn och vad behöver du som BHV-sjuksköterska veta för att kunna ge den support de behöver? Den här boken hjälper dig att i din yrkesroll på bästa sätt hjälpa föräldrar att samspela med sitt lilla barn.

  • Med utgångspunkt i anknytningsteori och modern utvecklingspsykologi kommer den här boken hjälpa dig att bättre förstå hur samspel, anknytning och barns utveckling hänger ihop.

    De teoretiska delarna varvas med exempel från vardagliga möten i barnhälsovården. Du kommer få ett antal anknytningsstödjande nycklar att använda för att hjälpa föräldrar att få anknytningen och samspelet med barnet att fungera bra.

    Sist i boken presenteras psykologens perspektiv på vanliga frågor från föräldrar samt nycklar för hur du som profession kan ta hand om dig själv.

    Boken Anknytning och samspel i barnhälsovården vänder sig till sjuksköterskor och läkare inom barnhälsovården, även inom barn- eller neonatalsjukvård, barnmorskor på barnmorskemottagning, förlossningsklinik, BB och amningsmottagning. Även psykologer, socionomer och handledare för personalgrupper som möter barn och familjer har nytta av boken.

  • Boken Anknytning och samspel i barnhälsovården vänder sig till sjuksköterskor och läkare inom barnhälsovården, även inom barn- eller neonatalsjukvård, barnmorskor på barnmorskemottagning, förlossningsklinik, BB och amningsmottagning.

    Även psykologer, socionomer och handledare för personalgrupper som möter barn och familjer har nytta av boken.

    • Vad är anknytningssystemet

    • Anknytningsmönster hos barn

    • Anknytningsmönster hos vuxna

    • Vad är omvårdnadssystemet?

    • Hur barnet utvecklas genom samspel

    • Nycklar för att förstå utmaningar för barnets anknytning

    • Nycklar till hur du på BHV kan stödja anknytningsrelationen

    • Anknytningsstödjande förhållningssätt

    • Psykologens perspektiv på vanliga föräldrafrågor

    • Dina egna nycklar – vad behöver du?

Sex efter trauma: från rädsla till njutning

Boken vänder sig till professionella som möter personer och par där trauman påverkar sexlivet som psykologer, sexologer, socionomer, psykoterapeuter, barnmorskor och gynekologer.

  • Att ha varit med om en kroppslig traumatisk upplevelse kan göra att man utvecklar en stark rädsloreaktion som blir en låsning när det kommer till sex.

    Traumat kan bestå av allt från gynekologiska undersökningar, förlossningsskador till våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.

    För att läka från det traumatiska tillståndet och bli trygg med att ha 6 behövs ofta professionellt stöd och behandling.

    Man behöver hjälp att förstå vad trauma är, hur det påverkar kroppens nervsystem och därmed ens reaktioner. Det behövs också förståelse kring hur könet reagerar vid rädsla och spänning respektive avslappning.

  • Boken vänder sig till professionella som möter personer och par där trauman påverkar sexlivet som psykologer, sexologer, socionomer, psykoterapeuter, barnmorskor och gynekologer.

  • I boken presenteras viktiga nycklar till tryggt sex. Metoden utgår ifrån traumapsykologi, neurobiologi, anknytningsteori och sexologi.

    Du får följa ett par på deras resa från på deras resa från ett sexliv påverkat av rädsloreaktioner till avslappnat, njutningsfullt sex.

    Boken är fylld med teoretisk kunskap och avslutas med konkreta avslappningsövningar och läkningslekar.